Oväntade användningsområden för förstoringsglas

Visst, förstoringsglas används för att se saker lite närmre. Det passar sig till exempel när man vill granska sina växter riktigt nära, eller när man sysslar med precisionskrävande arbeten, till exempel modellbyggen av olika slag. Det finns dock långt fler saker än så man kan göra. Här ger vi ett par exempel.

 

Ta snygga fotografier

Glöm Instagram-filter och digital zoom i din telefon. Ett mer kraftfullt sätt att ta snygga bilder på är att använda ett förstoringsglas som en extralins. Det behöver inte vara något speciellt – faktum är att det räcker alldeles utmärkt med ett enkelt och billigt förstoringsglas – och effekten är slående.

 

Dessutom kan styrkan i effekten varieras ordentligt. Justera bara avståndet mellan objekt, förstoringsglas och kamera för att få till precis den bild du önskar. Glöm inte att glaset bör vara riktigt rent – så ta gärna med dig en trasa när du går ut och fotograferar.

 

Gör upp en eld

Visst, det här knepet är gammalt, och du känner säkert till det. Ett förstoringsglas kan komma väl till hands när man är ute och vandrar och behöver göra upp en nödeld, exempelvis. Om du har tappat tändstickorna är det här en betydligt enklare metod än att försöka gnugga stenar eller pinnar mot varandra. Det måste inte vara just ett förstoringsglas, utan det kan också fungera med till exempel glasögon, kikare, kameror och andra rundade glasföremål. Förstoringslinser samlar solens strålar till en brännpunkt och är en enkel metod för att göra upp eld – givet att förutsättningarna är de rätta.

 

Dessutom kan ett förstoringsglas vara praktiskt att ha med sig på vandringen för andra ändamål. Är du botanikintresserad kan du till exempel använda det för att studera växter lite närmre.

 

Värma vatten

På samma sätt som ett förstoringsglas kan användas för att göra upp en eld, kan det också användas för att värma upp vatten. Ju smalare behållare du har – desto bättre. Bäst är om behållaren är gjord av koppar, även om till exempel trä och plast också kan fungera. Koppar är helt enkelt ett material som är bättre på att leda värme n de två andra alternativen. Håll nu bara glaset i en lämplig vinkel mot solen och låt strålarna samlas i vattnet i behållaren. Är det en mindre mängd vatten kommer uppvärmningen att gå ganska fort under rätt förutsättningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *