Nya roboten i trädgården – Grillrobot

Nya roboten i trädgården – Grillrobot

Det blir allt mer vanligt med robotar som ska underlätta trädgårdsarbetet och hushållsarbetet. De mest populära kanske är robotgräsklipparna som på ett smidigt sätt håller gräset snyggt. Nu finns det även möjlighet att få grillen snygg helt automatiskt med hjälp av en så kallad grillrobot.

En grillrobot är ungefär 1,5 dm i diameter och ser ut som en ”liten sköldpadda” när den tar sig fram på grillgallret. Med ett enkelt knapptryck är den igång och börjar borsta av fett och smuts som fastnat på gallret. Detta med hjälp av de rullande stålborstar som finns på dess undersida.

Efter att grillningen är klar ställs roboten mitt på gallret. Innan dess har den laddats upp eftersom det är en batteridriven robot. De flesta modeller har olika långa rengöringsprogram på mellan 10 och 30 minuter. Det är under den tiden som den rör sig över gallret och låter borstarna jobba effektivt. Genom att locket hålls stängt under rengöring finns ingen risk att roboten faller över kanten, ner i marken och går sönder.

Det viktiga är att man väljer rätt sorts borstar. Det går att byta borstar beroende på vilken grill som ska rengöras. Framförallt är det två olika slags typer av borstar som används. Den första modellen är mässingsborstar som används i det fall som grillen, och framförallt dess galler, är tillverkat av rostfritt stål. Dessa borstar kan även användas i det fall som gallret har en porslinsyta. Fördelen med dessa är att de har mjukare borstar och därmed är risken för repor mindre än med borstar i rostfritt stål.

Den andra typen av borstar är alltså av rostfritt stål. De kan användas på grillar som är tillverkade av gjutjärn eller sträckmetall. Här behöver man inte vara lika rädd för repor och därmed kan rostfria borstar användas i större utsträckning.

Dagens grillrobotar har även ett par säkerhetsfunktioner. Exempelvis finns ofta värmesensorer som känner efter hur varmt det blir där roboten arbetar. Om den ställs på grillgallret för nära inpå grillning  kommer den avge ett ljud som varnar ägaren att det är för varmt för rengöring.

Det märke som är störst är Grillbot och märket har blivit synonymt med grillrobotar. Vissa affärer marknadsför just ”Grillbotar” istället för ”Grillrobotar”. Men det har efterhand kommit fler märken även om flera tester visar att Grillbot fortfarande dominerar. I en recension av Grill Junkie Guy lyftes denna robot upp som en av grillbranschens största innovationer på länge.  Det är lätt att hålla med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *