Minska astmabesvären med rätt städtips

Minska astmabesvären med rätt städtips

Behöver man städa det kliniskt rent i hemmet för att minska astmabesvären? Nej, det viktigaste är inte att städa jämt, men att städa rätt. Det menar Astmaochallergilinjen.se som lyfter upp några punkter på sin hemsida för ett bättre mående. Nedan presenteras några av deras punkter samt övriga tips för en bättre hemstädning hos astmatiker (och många andra)

Bort med dammet – men inte genom dammtorkning

Att använda en dammvippa kan anses vara enkelt och smidigt för att få det fint och dammfritt. Men samtidigt bör man se vad som egentligen sker. Vid arbete med en dammvippa kommer dammet att virvla upp i luften precis framför den som städar. Eftersom damm är tydligt ”triggande” för astma kommer det märkas mycket snabbt hos personen som har astma. Dessutom kan man fråga sig vinsten med att förflytta dammet från en plats till en annan. Med tanke på att dammet är så lätt faller det knappast direkt till golvet när det borstas av från en hylla.

Då är det betydligt bättre att använda en fuktig trasa eller liknande material där dammet tydligare fastnar.

Storstäda – Noga och rejält bättre än ofta och dåligt

Ta för vana att storstäda ett par gånger per år. Ut med kuddar, filtar och mattor. Dammsug där du vanligtvis inte kommer åt, dra fram spisen osv. Det har blivit allt vanligare att beställa storstädning av städföretag vilket både beror på RUT-avdraget och att allt fler hör att vänner och bekanta testat denna tjänst. Får du inte städningen gjord – låt någon annan göra det.

Rengöringsmedel – men utan parfym

Välj i möjligaste mån rengöringsmedel utan parfym. Detta är annars något som kan reta astman. Var noga med att påpeka detta för städföretaget om tjänsten köps in då det finns olika policy hos olika företag. Enda gången du inte behöver bry dig i detta är om du jämför och försöker hitta en så billig flyttstädning som möjligt – du kommer ju ändå inte att återkomma till hemmet.

Dammsug gärna – men med rätt filter

Det finns en orsak att vissa dammsugare kostar 300kr medan andra kostar nästan det tredubbla. Till viss del kan det handla om funktioner och design men ofta finns även stora skillnader i kvalité gällande dess filter. En fördel är att prata med en återförsäljare om vilka filter som finns och vilka modeller som därmed bör prioriteras.

Ja tack till heltäckningsmattor – men inte här hemma

Heltäckningsmattor är mysiga – även för kvalster, damm och småpartiklar. Även om man har en stark dammsugare så är det svårt att få bort allt från en heltäckningsmatta. Alla andra mattor kan tas ut och piskas men det går inte med denna. Kort sagt – bort med dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *