Envar sin egen hantverkare.

Det är naturligtvis mängder av saker som den någorlunda händige klarar själv när det kommer till att se om sitt hus med renovering, ombyggnad, tillbyggnad, mur- och markjobb, måleri, takrenovering, dränering, fuktbekämpning, isolering och allt annat som hör till normalt underhåll och egen byggnadsvård. Det kan kosta på ibland och kännas i ryggen (hantverksyrken är ingen barnlek) och det tar alltid mycket längre tid än när proffsen är igång. Men tid är gratis. Så fort det gått en timma kommer en ny. Och mycket som man inte kan, det får man lära sig på egen hand.

 

Hemmafixarens universitet:

Praktisk taget varje seriös byggvaruleverantör liksom maskin- och verktygstillverkare och många specialtidningar och poddar levererar byggbeskrivningar och praktiska gör-det-självtips för den sakförståndige hus & hemägaren.

 

Rör inte rör!

Om du inte är VVS-tekniker. Du kan naturligtvis byta ett handfat, ett badkar eller duschkabin om du är duktig men redan uppgiften att passa på att byta till moderna energisnåla kranar kan ställa till problem för den som inte är proffs.

 

Droppar det någonstans är det alltid dags att kontakta proffsen.

Skadan är sannolikt redan skedd men att felsöka och verkligen avbryta orsakerna till läckage och fuktangrepp på rätt sätt är alltid rörmokarens jobb. Försäkringsbolaget uppskattar en professionell bedömning att ta ställning till. Att meka med rördragningar, beräkna dimensioner, installera vatten o värmepumpar, radiatorer och vattenburen golvvärme eller renovera trilskande avlopp är ingen uppgift för den som inte är VVS-tekniker.

 

Låt alltid rörmokaren ha ett ord med i laget.

Även om du kan och får gör en hel del själv. Både husspekulanter och försäkringsbolag blir sannolikt ordentligt nervösa om någon som inte är certifierad har varit framme och mixtrat med vitala VVS-anslutningar och montage allt för mycket på egen hand. Tveka inte att tala med rörmokaren om vad du kan göra själv och vad proffsfolk alltid måste göra. Här får du goda råd och snabb Rörmokartjänster när du behöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *