Varför du ska anlita städfirma vid flytt

Det finns många anledningar till varför det är positivt att anlita en städfirma i samband med flytt. Anledningarna till motsatsen är svåra att finna, förutom att det kostar pengar. I det stora sammanhanget är det inte särskilt dyrt att anlita en städfirma som står för ansvaret och därtill garantin över att lägenheten, eller huset, blir rent och godkänt av de nyinflyttade. Blir städningen inte godkänd, åligger det städfirman att komma tillbaka och åtgärda jobbet.

Detta är en vanlig checklista vid flyttstädning:

Dammsugning och torkning av golv.
Damma av tak och väggar.
Rengöring av samtliga skåp och garderober.
Rengöring av ugn, spishäll och vitvaror.
Rengöring av badrum, toaletter, handfat och dusch.
Rensning av avlopp och avloppsbrunnar.
Torka av lister, dörrar och trösklar.
Rengöra vägguttag och strömbrytare.
Rengöring av element och ventiler.
Fönsterputs utvändigt och invändigt.

Låt proffsen göra vad de är duktiga på

Listan på vad som ska städas är lång, men städfirmor är proffs på att städa. Troligtvis tar det dubbelt så lång tid för en privatperson att flyttstäda jämfört med en firma. Städarna vet vilka rengöringsmedel som behövs och de har kunskapen kring hur rent ett hem måste vara för att godkännas som flyttstädat.

Vad skulle det kosta dig personligen om du överanstränger dig i samband med flytten? Stressen ökar och i värsta fall behöver du sjukanmäla dig från jobbet. Frågan som måste ställas är om det är mödan värt.

Prissättning

Priset för en flyttstädning är lågt jämfört med den ansträngning som orsakar privatpersonen. Tänk även på risken att städningen underkänns och sedan belastningen att behöva göra om allt igen, eller bli ersättningsskyldig.

Generella priser för flyttstädning. Detta efter rutavdrag.

Lägenhet 50 kvadratmeter: 1300 – 2000 kronor
Lägenhet 75 kvadratmeter: 2000 – 2500 kronor
Villa 120 kvadratmeter: 3000 – 5000 kronor.

För större lägenheter och hus brukar firmorna ta betalt per yta, vanligtvis 30 – 40 kronor per kvadratmeter. Har lägenheten eller huset många fönsterpartier ökar kostnaden ytterligare.

Missnöjdhet skapar konflikter

Att flytta innebär en stor arbetsbelastning. Endast logistiken kring flytten kan kännas övermäktig då detaljerna som ska på plats är många. Om dessutom en självutförd städning läggs på i denna hög, är det inte särskilt skojigt när de nyinflyttade underkänner städningen. Då är det du som blir ersättningsskyldig och blir tvungen att stå för en flyttstädning igen.

Det finns exempel på tvister angående detta som eskalerat långt att de hamnat i domstol. Det är en situation som få människor orkar med.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *