Välj rätt bevattning för växterna

En full trädgård med grönsaker och blommor kräver många liter vatten per dag för att må bra. Och vardagen kommer lätt emellan och hindrar dig från att spendera varje eftermiddag eller morgon i trädgården. Med ett bevattningssystem behöver du bara kolla så att allting fungerar och hoppa in under torka.

Blomspruta

Ett enkelt sätt att ta hand om dina blommor är med en blomspruta. Inte ett bevattningssystem men alltid ett bra komplement till systemet så att dina blommor får ta åt sig mer fukt. Blomsprutan är viktig under varma sommarmånader så blommorna inte steks i direkt solljus.

Soldriven bevattning

Soldriven bevattning är enkelt och strömlös. Ett system som finns hos Impecta behöver inte kopplas till några vattenledningar. Det är ett mindre system som kopplas till en vattenbehållare såsom dem som samlar upp regnvatten. Vattenbehållaren kan stå maximalt 20 meter från pumpen och det krävs en höjdskillnad mellan behållare och systemet för att vattnet ska fördelas och rinna rätt. Systemet kommer med 12 droppmunstycken som du leder till krukor och amplar. Sedan sköter bevattningssystemet resten.

Underbevattning

När du vattnar underifrån använder du en speciella matta som har stor uppsugningsförmåga. Du häller vatten på mattan och ställer dit dina växter i krukor med hål på undersidan. Detta är bra för mindre växter och passar bra när du ska åka på semester och inte har någon som kan vattna blommorna åt dig. En bra underbevattningsmatta ska klara sig i tre veckor utan påfyllning.

Trycksatt bevattning

Ett trycksatt system kopplas till en vattenledning eller brunn med pump. Det här systemet är lite större och går att bygga ut allteftersom din odling växer. När du köper ett färdigt system följer det med olika sätt att sprida vattnet. Det finns droppspjut som ger långsam bevattning. Det passar bra i grönsaksbäddar. En annan är ställbara sprayknappar som du kan justera och där varje knapp täcker en yta på 1 kvadratmeter. En annan är hängande spray där du kan vattna ovanifrån. Trycksatta system sparar vattnet och tid. Med jämn bevattning över dygnet och veckorna får du friskare och finare växter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *