Tips för dig som ska börja med hiking

Vill du börja med hiking? Du är inte ensam i sådana fall. Hiking är en sport som passar alla, oavsett fysisk form och ålder. Det går nämligen att anpassa lederna så att det passar dig, och eventuellt andra deltagare du planerar att vandra med. Likaså går det att vara ute i en timme – eller flera dagar.

Hitta en grupp eller klubb att vandra med

Som med vilken annan sport som helst är det mycket lärorikt att utöva hiking tillsammans med andra. Att kolla upp lokala klubbar eller grupper går snabbt och kan ge dig många fördelar, då du förmodligen kommer att lära dig snabbare än om du gör det själv. Även om du planerar att vandra på egen hand senare, är det alltid bra att börja med andra, mer erfarna vandrare.

Ha rätt utrustning

För en lyckad hikingtur krävs bra utrustning och kläder. Många frestas till att bära mjuka bomullsplagg, vilket inte är optimalt. Dessa andas nämligen dåligt, som regel. Istället är det bättre att bära kläder av syntetiska material, som är bättre på att hålla dig torr när du börjar svettas.

 

Ska du ut på en längre hikingtur krävs också god campingutrustning. Hit hör bland annat tält, sovsäck och utrustning för mat, om du planerar att laga till det själv under turen. Ett annat alternativ är att ta med sig frystorkad mat eller konserver, men likväl behöver man något att värma upp vattnet med, om det ska smaka gott.

Ta kortare, regelbundna turer

Om du vill börja vandra med en klubb är det bra att ha lite kondition. De flesta välkomnar nybörjare, men det skadar inte att öva lite på egen hand. Har du en större skog eller naturområde i närheten av dig, kan du öva där. Testa att göra upp rutter och följa dem, testa ny utrustning och bli mer intuitiv i din vandring och navigation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *