Tips för att bli en bättre löpare

När du först börjat springa är det tungt, sedan kommer glädjeruset när du märker att du blir bättre för varje runda. Till slut blir du en inbiten löpare som älskar att vara ute i joggingspåren. Och slutligen märker du att tiderna och distanserna förändras inte, du blir inte snabbare eller uthålligare. Oavsett vilken nivå du ligger på nu, finns det möjligheten att förbättras!

Träna fler tekniker

Det är lätt att fastna i ekorrhjulet och göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat. När du springer runt 5.40-5.00 min/km är det många som fastnar och har svårt att bli snabbare. Ett välbeprövat sätt att ändra dina träningsrutiner. Börja träna intervaller för att stärka din explosivitet och snabbhet. Ta långpromenader i raskt tempo men utan att springa för att träna uthållighet. När du springer intervaller ska du aldrig ge 100%, när du kör ditt sista intervallpass ska det kännas som du hade orkat ett till.

Rätt tillbehör

Ibland kan det faktiskt vara nöjet eller “bekvämligheten” som förstör dina resultat. Det kan vara något så enkelt som ett par solglasögon som sitter på plats under hela löprundan. Mister Spex säljer glasögon utformade för just löpning som ger fullgott UV-skydd och sitter på plats. Eller så kan det vara ett par trådlösa hörlurar som behövs, så du slipper sladdar som fastnar i dragkedjan eller slår mot halsen.

Träna mindre

Det låter motsägelsefullt men ibland är det mindre motion som krävs. Om du redan springer flera mil i veckan kan du vara övertränad och musklerna får aldrig vila. Får de inte vila kan de inte bygga upp sig och bli starkare och blir inte musklerna starkare är det svårt att öka din uthållighet. Tränar du fler än tre dagar i veckan kan du testa att stryka pass i veckan. Tänk på att du måste ge kroppen 3-4 veckor innan du märker någon skillnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *