Tejp eller handdammsugare för hundhår?

Vilket sätt är bäst för att få bort katt- och hundhår från soffan? Många använder sig av kluriga egna lösningar – andra väljer att köpa avancerade dammsugare.

Fungerar fönsterskrapa?

Är det en plan yta fungerar fönsterskrapa. Men en soffa är sällan plan. Inte det bästa alternativet.

Klassiska gummihandsken?

På med en diskhandske och dra över den yta där hundhåren hittas. Ett oväntat bra sätt att få bort håren. Fungerar lika bra på plana och hårda ytor så som ojämna och mjuka.

Handdammsugare

Det finns handdammsugare för hundhår vilka även fungerar för andra djur. Ett exempel är Bosch Pro Animal som redan i namnet visar på att den är speciellt utformad just för att kunna hantera djurhår på ett effektivt sätt. Denna serie av dammsugare tar både bort hår, lukt och smuts. Självklart finns det även liknande dammsugare av konkurrerande tillverkare.

Det finns även speciella dammsugarmunstycken som kan monteras på de flesta dammsugare. Dessa är utformade för att suga upp djurhår. Olika effektiv på olika underlag.

Tejp eller roller?

Använd en stor tejprulle eller roller. Håren kommer garanterat att fastna men det tar lång tid då klisterlappen på rullen ofta kommer att behöva bytas ut. Bra för mindre ytor.

Tycker du det går bra med tejp? Köp då en roller som underlättar arbetet betydligt. Det finns visserligen rollers som säljs på djuraffärer men det är betydligt billigare att köpa möbelroller eller klädroller på IKEA eller annat möbelvaruhus.

Borste

Det finns speciella borstar som är används för att få bort främst hund- och katthår. De fångar upp håret och kan sedan enkelt rengöras. Fungerar bra på både hårt och mjukt underlag. En fördel är att den kan återanvändas. Detta i motsats mot rollers med pappersark.

Bakpulver

Ett lite mer udda tips innefattar bakpulver. Först stängs hunden eller katten in i ett rum så att inte djuret stör ”behandlingen” av mattan. Ett tunt lager av bakpulver strös sedan över mattan där djurhåret fastnat. Därefter väntar man 20 minuter varpå vanlig dammsugning genomförs. Bakpulver reagerar med djurhåret och gör att det inte lika lätt fäster i mattans fransar eller tyg. Därmed blir det lättare att dammsuga upp allt.

Torktumlaren

Är det djurhår på kläderna? Börja med att torktumla dem innan de tvättas. På så sätt kan större mängd hår försvinna och behöver inte sitta kvar under tvätten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *