Så rengör du nubuck

Skillnaden mellan skinn och nubuck är vilken sida av skinnet som är behandlat och ska användas. Nubuck är betydligt mjukare eftersom det är insidan av skinnet som rengjorts och rubbats. Men det betyder även att det är svårare att göra ren nubuck än skinn. För när skinn har den glatta och hårda ytan så har nubuck mjukare och mer ruggig yta.

Men det finns vissa knep:

  • Mockaborsten

Med en mockaborste kan lättare smuts borstas bort på mocka och nubuck. I första hand borstas den medhårs och i nästa steg kan den användas för att ruggas något på fläcken. Man bör däremot inte gnussa hårt. Försvinner inte fläcken är det bättre att gå till nästa punkt.

  • Schampoo

Det finns rengöringsschampo (ofta kallat för mockaskum) som kan användas på skor. Detta schampo appliceras på skon eller jackan och får sedan verka en stund innan det torkas bort med en fuktig trasa. Medlet är tänkt att lösa upp fläcken och om fläcken förvunnit till viss del (men inte till sin helhet) kan behandlingen ske ett flertal gånger.

  • Mockaklossen

Mockaklossen bör alltid vara sista utvägen. Detta eftersom man med denna kloss slipar bort det översta lagret på nubuckprodukten. Putsa först försiktigt för att se eventuellt resultat. Därefter kan putsningen ske något hårdare. Målet är helt enkelt att putsa bort nubuck i den grad att fläcken försvinner. Är man osäker på att använda en mockakloss kan man mycket väl testa på en del av jackan som inte är så synlig i ett första skede.

Undvik fläckar med god impregnering eller skokräm

Det finns alltid en fördel att vara proaktiv för att minska risken för fläckar. Nubuck kan behandlas med skokräm, för skor, eller impregneringsspray för jackor. Detta gör att vattnet hålls undan på ett tydligare sätt vilket gör att materialet inte lika lätt påverkas av yttre påverkan.

Det är extra viktigt att använda impregneringsspray efter att plagget har behandlats med mockaskum eller mockaklossen. Detta eftersom dessa två behandlingsmetoder gör sådan åverkan att eventuellt skydd slits bort. Det gäller därmed att sedan lägga på nytt skydd på den nya yta som uppstår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *