Så lyckas du med komposten

Att kompostera är ett enkelt sätt att bli av med trädgårdsavfall och matavfall samtidigt som vi får tillgång till fin och näringsrik jord. Och att sätta upp en lyckad kompost är inte svårt och själva nedbrytningen tar naturen hand om helt på egen hand. Men det finns några saker vi kan göra för att se till att det går så snabbt som möjligt och att jorden som vi får ut är så bra och näringsrik som den bara kan vara för våra växter.

Olika typer av kompostering

Det finns flera sätt att kompostera på och det absolut vanligaste sättet att göra det på är med en så kallad komposthög. Vi lägger helt enkelt allt material på en hög eller i en behållare och låter sedan naturen göra jobbet. När vi gör en komposthög så är det viktigt att se till att hålla den fuktig och den får syre. Det går att göra genom att blanda både grövre och finare material så att luftfickor uppstår. Det går även att sticka hål i komposten så att syre tar sig in.

Det finns även något som kalls för ytkompostering vilket innebär att vi komposterar direkt på den yta som vi vill ge näring till. Det tar lite längre tid för detta att brytas ner men det är ett mycket effektivt sätt att ge näring till sina växter under en länger tid. Lägg ditt komposterbara material i ett lager på mellan 5 och 10 cm direkt på ytan.

Sist men inte minst så går det även att gräva ner materialet i marken och låta det komposteras där. Det fungerar utmärkt för alla med trädgård och går att göra direkt i landen. Se till att inte gräva ner för mycket på ett och samma ställe då det finns risk för syrebrist vilket kommer göra att det tar mycket längre tid.

Starta din första kompost

Det vanligaste sättet är som sagt att göra en komposthög och när jag startade min kompost tog jag hjälp av odlingsbar.se och deras guide. Man kan lägga mycket tid på att effektivisera nedbrytningen men även med några små enkla knep så får du en lyckad kompost som är lätt att sköta om. 

Men de punkter som du borde ta med dig är att se till att ha en bra blandning mellan det som kallas för brunt och grönt avfall. Gamla kvistar och löv räknas som brunt medan gräsklipp och färska växtdelar räknas som grönt. Detta är viktigt för att få ett balanserat näringsinnehåll i jorden som bildas.

Att välja en plats som är fri från direkt solljus och vind är också viktigt. Vinden inte minst för att slippa på en tråkig avfallslukt som kan bildas av nedbrytningsprocessen.

Sen är rådet att börja med lite grövre grenar och kvistar i botten något som jag tycker du bör ta med dig. Det underlättar mycket då det bli en väg in för syre till komposten som underlättar ditt arbete i framtiden då vi behöver oroa oss mindre för att behöva luckra upp komposten och på de viset syresätta komposthögen.

Variera materialet så gott det går

En kompost mår bra av att ha ett varierat material i olika storlekar. Har man mest grenar och kvistar så kan man lösa detta genom att använda sig av en kompostkvarn som flisar ner det i mindre delar. Genom att flisa ner de absolut största grenarna och sedan varva detta material med mindre grenar och kvistar så blir det en bra blandning med god åtkomst till syre. Allt annat material som läggs på komposten kan då få vara som det är.

Håll komposten ren

Se bara till att slänga saker på komposten som faktiskt hör hemma där. Har du inte en varmkompost så bör du dessutom undvika animaliskt matavfall då detta lockar till sig skadedjur och dessutom så finns det tydliga regler kring detta. I övrigt så går nästan allt organiskt material bra. 

Har du mycket av material som är koncentrerat så som aska är det bra att vara försiktig och inte lägga på för mycket. Det kan göra att komposten även av en mindre mängd material blir obalanserad där jorden sen inte är så lämplig att odla i för att det har ett för högt pH. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *