Protein som kosttillskott

Det har blivit jättepopulärt att prata om och använda proteinpulver nuförtiden. Men är det verkligen så optimalt som folk säger? Kan vanliga människor, och inte bara styrketränande, använda sig av proteinpulver?

Frågorna är många och det kan vara svårt att hitta information som är korrekt och som faktiskt svarar på de frågor man har. Av den anledningen har jag skrivit den här artikeln för att svara på de frågorna och räta ut alla frågetecken, en gång för alla.

Hur fungerar protein

Protein är extremt viktigt för kroppen. Så viktig att vi behöver protein för att överleva. När vi får i oss protein så hjälper det till i en mängd olika funktioner i kroppen, allt från ämnesomsättningen och skapandet av blodceller påverkas.

Allra främst är protein känt för att det är kroppens material för att bygga muskler! När kroppen återhämtar sig och bygger muskler så använder den protein. Utan protein så har kroppen inget bra material för att ”bygga” med. Resultaten blir därefter.

Utöver musklerna så påverkar protein också håret, naglarna, ögonen och cellerna i kroppen.

Proteinpulver för att bygga muskler.

Som du förstår så är protein en absolut nödvändighet för att vi ska kunna leva hälsosamma och givande liv. Tyvärr fungerar protein inte som med D-vitamin, där vi får i oss vitaminet genom solens strålar, utan vi behöver få i oss protein genom kosten.

Vissa människor får inte i sig tillräckligt med protein och använder därför kosttillskott som proteinpulver. Det är ett av de bästa kosttillskotten för den som tränar. Det spelar egentligen ingen roll om du vill gå ner i vikt, gå upp i vikt, bygga muskler eller bara behålla de muskler du redan har. Protein är en absolut nödvändighet och är gynnsam för alla människor. Det är anledningen till varför proteinpulver har varit populärt under så många år, för att det fungerar.

Är proteinpulver lika bra som mat?

Nej. Proteinpulver kommer aldrig kunna fungera som en måltidsersättare. Framförallt inte eftersom proteinpulver oftast är näringsfattigt och nästan enbart fokuserar på att förse dig med tillräckligt protein. Du behöver fortfarande få i dig fett, kolhydrater, mineraler och vitaminer från andra håll.

Om du köper ett bra proteinpulver så kommer du att inta ett fullvärdigt och bra protein. Det är alltså ett bra kosttillskott. Se bara till att välja rätt när du väl köper ditt tillskott. Om du letar efter det bästa proteinpulvert för dig, som passar dina behov, så kan jag rekommendera den här artikeln om proteinpulver. De går grundligt igenom vad saker och ting innehåller och vad som passar vem.

Vanligaste protein kosttillskotten

När man pratar om kosttillskott och proteinpulver så är det oftast två olika proteintyper man pratar om: Vassleprotein (som kallas för Whey) och kaseinprotein.
De båda utvinns från mjölk. Den största skillnaden är att kaseinprotein tas upp sakta av kroppen, vilket gör att kroppen tar upp proteinet under en längre period. Det kan vara bra för den som vill ha näring (protein) under tiden då man inte kan äta mat, exempelvis när man sover. Av den anledningen brukar man rekommendera kaseinprotein innan man ska sova eller som mellanmål.

Vassleprotein däremot tas upp snabbare av kroppen och är billigare än kaseinprotein. Man brukar oftast ta vassleprotein direkt efter träning. Många tar det även före. Eftersom upptaget är så snabbt, så vill man att proteinet ska komma till användning så snabbt som möjligt och därför i anslutning till träning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *