Michelin

Michelin

Michelin är ett franskt företag som främst är kända för sin däckproduktion. Det grundades av Edouard Michelin och växte snabbt till att bli ett internationellt företag med återförsäljare och kontor över hela världen. Det nordiska huvudkontoret, beläget i Stockholm, har exempelvis ca 120 medarbetare.

Känd för Bibendum

Det kanske inte är jättemånga som vet vem Bibendum är. Men säger man ”Michelingubben” så tänker de allra flesta på den vita gubben som är uppbyggd av däck. Precis som företaget lyckats extremt bra med att bygga sitt varumärke har man även lyckats få denna gubbe välkänd över hela världen. Bibendum ”föddes” 1898 och är idag ett självklart inslag hos återförsäljare, i marknadsföring m.m.

Michelin inom racing

Som många däcktillverkare är Michelin mycket aktiva inom racing. Det blir ett sätt att sätta däcken på allra hårdaste prov samtidigt som det är en tydlig marknadsföringskanal. Under flera perioder var de aktiva inom F1 men lämnade den sporten 2006. Det året var det flera märken som valde dessa däck, däribland Red Bull, Renault och McLaren.

De är idag större inom MotoGP där världsmästarna mellan 2002 och 2006 exempelvis hade däck från detta märke.

Privata Marknaden

Även inom den privata marknaden har Michelin gjort stora framgångar. I ett test av Råd & Rön från 2015 vann Michelin Primacy 3 i klassen 16”. Detta med 72 av 100 poäng. I deras utbud finns sommardäck, åretrunt-däck, och dubbdäck.

Stor inom matguide

Att en stor däcktillverkare skulle skapa en av världens mest etablerade matguider kanske inte var så väntat. Men det är vad Michelin gjort. Deras Michelinguide rangordnar de allra bästa restaurangerna genom att experter åker runt i världen och besöker och betygsätter allt från service till smakupplevelse. I Stockholm finns en enda krog med två stjärnor i denna guide. Det är Oaxen Krog. Exempelvis Opera Källaren och Esperanto har en stjärna var i guiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *