Karpaltunnelsyndrom – Vanlig arbetsskada

Inom olika branscher är arbetsskador olika utbredda. Kapitaltunnelsyndrom uppstår däremot inom flera olika branscher, både hos de som jobbar mycket på kontor likväl som hos snickare och andra hantverkare. Kortfattat är det smärta som uppkommer i handen och handleden orsakat av att nerver kommer i kläm.

 

Vanligtvis är symtomen succesivt ökande och kommer därmed inte direkt över en natt. Det kännetecknas bland annat av domningar, känselbortfall, brännande smärta och stickningar. Det kan även upplevas som konstant smärta och detta är då vanligare nattetid. Orsaken är att många böjer sin handled under natten helt omedvetet, men vaknar sedan av stor smärta.

 

Namnet kommer från orsaken till smärtan. Karpaltunneln är en smal passage som finns på handledens insida. Det är där som nerver och senor finns. Blir det för trångt här skapas tryck på nerverna vilket i början upplevs som att man tappar känseln men som i längden kan skapa smärta, domningar och muskelsvaghet.

 

Behandling

Som de flesta arbetsrelaterade skador så bör man vila den kroppsdel där smärtan uppkommer. Det finns även ett flertal olika ledskydd som kan köpas på apotek eller hälsokostbutiker. Skydden gör att man lättare kan slappna av i vardagen i och med att de stödjer upp handen för att minska belastningen på handleden. Samtidigt skyddar de mot mindre stötar vilket gör att man lättare kan slappna av. Målet är alltså att låta handleden vila.

 

Man bör även se över sin arbetsmiljö och se om något kan förändras för att minska belastningen på handlederna. Det kan exempelvis vara en lösning att ha handlovsstöd vid datorarbete.

 

Vid återkommande besvär eller om besväret inte försvinner efter ordentligt med vila kan det resultera i operation. Det är då läkare som avgör om operation behöver genomföras och skickar i så fall remiss till gällande vårdinrättning. Man kan däremot få vänta ett par månader på operationen då det inte räknas som akutvård.

 

Eventuellt påverkas det av smartphone

Det finns forskning som pekar på att användandet av smartphones kan öka risken för att mediannerven blir förstorad. Däremot har man ännu inte sett någon koppling till ökad frekvens av karpaltunnelsyndrom. Men det finns forskning som visar på att de rörelser som ofta utförs med telefoner påverkare nerverna i handleden på ett sätt att det långsiktigt skulle kunna öka risken för detta syndrom. Någon forskning i större utsträckning finns däremot inte ännu som kan bevisa detta statistiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *