Fem steg till solceller på taket

Solceller blir allt populärare tack vare den ekonomiska besparing som kan ske. Därutöver spelar självklart en större miljömedvetenhet in. Så här går det till i fem överskådliga punkter.

 

  1. Räkna på det

Börja alltid med att räkna på hur stor kostnadsbesparingen skulle bli med solceller och ställ detta mot installationskostnaden. Flera återförsäljare av solcellstak har uträknare på sin hemsida där man bland annat kan fylla i takets storlek, läge och förbrukning.

 

  1. Bygglov

Nästa steg är att söka om bygglov. Detta behövs generellt för solceller. Detta så länge som solcellerna ändrar byggnadens utseende eller funktion, förutsatt att byggnaden är inom detaljplanerat område. Är du osäker – kontakta din kommun som kan svara på frågor kring bygglov. Är enheten portabel behövs däremot inte bygglov. Dessa är däremot betydligt mindre och kan inte fylla samma elbehov.

 

  1. Inköp och installation

Nästan samtliga återförsäljare av solceller till tak har antingen egen installation eller genomför det i samarbete med hantverkare. Det går alltså generellt att beställa produkter och installation från samma företag. Man får visserligen installera själv men vissa delar måste ske av behörig elektriker och generellt är det bättre att låta hantverkare sköta installationen då även garantin gäller för detta.

 

  1. Använd elen – eller sälj den

 

Den el som solcellerna producerar går direkt till hemmets energibehov. Den första besparingen kommer därmed med en lägre kostnad för inköp av el. Detta framförallt på vinterhalvåret då vi generellt är inne mer och har fler elprodukter igång.

Under sommaren, när större mängd el produceras men mindre används, kan istället elen säljas vidare via elbolaget. Samtliga elbolag i Sverige måste köpa el om deras kunder vill sälja via elnätet. Därmed kan man alltså alltid vara säker på att överskott från en solcellsanläggning ger tillbaka pengar om det blir ett överskott.

I en uträkning på midsummersolarroofs.se visas att en normalstor villa i Stockholm förbrukar ca 25 000 kWh men kan producera betydligt mer el med ett solcellstak. Ungefär 40 % av produktionen beräknas kunna säljas – överslaget på ett år. Understiger ersättningen 30 000 kr per år är den momsbefriad. Mer än så får de allra flesta villaägare inte av elförsäljning.

  1. ROT-avdrag och bidrag

Arbetskostnaden vid installation av solceller minskas med 30 % tack vare ROT-avdraget. Utöver detta går det även att få 20 % i bidrag från staten. Detta via solcellsstödet. Även detta brukar återförsäljarna kunna hjälpa sina kunder med att söka.

 

Solcellsbidraget kan ändras något år från år. År 2019 var det 1,2 miljarder vilket sedan minskades till 835 miljoner 2020.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *